KRALJICI KARNEVALA PRODUŽEN MANDAT; TRI GRUPE U POVORCI

Znamo da Rijeke ima pet godišnjih doba!  Prošle su se godine sva nekako izmiješala zbog prijetnje pandemije korona virusa Covid-19, ali ostalo je netaknuto i u potpunosti je proživljeno peto godišnje doba – doba karnevala! Riječki je karneval jedinstven i doživljava se osobno jer se priprema s ljubavlju. Za Riječane karneval nije samo maska na licu, nego i način života.

Uskoro će zvuk antonjskog roga 17. siječnja  označiti početak doba karnevala. Istina – u nešto skraćenom obliku od onog na koje smo navikli, prilagođeno epidemiološkim mjerama koje tada budu propisane.

Riječki karneval ima i svoju kraljicu, koja se bira između predstavnica karnevalskih grupa. S obzirom na važeće epidemiološke mjere ove godine 25. kraljici Riječkog karnevala 2020. Dori Pilepić, predstavnici Karnevalske udruge “Siti i pijani” iz Rijeke, produžit će se mandat i proglasiti je 26. kraljicom Riječkog karnevala 2021.godine! U obnašanju dužnosti pomagat će joj prva pratilja Sanja Pešćica predstavnica Pusnog odbora Spinčići iz Kastva i druga pratilja Sara Puž iz Karnevalske udruge „Zijat, sost, tancat i pit“ iz Matulji.

Službenom primopredajom ključa Grada i simbolično će biti obilježen i započeti karnevalsko peto godišnje doba.

Iz sigurnosnih razloga neće biti održana 25. po redu Dječja karnevalska povorka. Sudionici najrazigranije i najsimpatičnije manifestacije Riječkog karnevala promišljat će i planirati s kojim će nas maštovitim kreacijama iznenaditi i razveseliti na slijedećoj Dječjoj karnevalskoj povorci Riječkog karnevala 2022.

Karnevalisti su uvijek bili ljudi veseli, dobre volje i velikog srca. Tako će se i ove godine u utorak. 2. veljače 2021. godine, na inicijativu i u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, a u znak sjećanja na pokojnog Veljka Vrzića, upriličiti akcija dobrovoljnog davanja krvi, čime će i opet biti potvrđena humana strana Riječkog karnevala.

38. Međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala 2021. održat će se simbolično posljednje nedjelje karnevalskog perioda – 14. veljače 2021. godine, uz sudjelovanje tri karnevalske grupe, kao i davne 1982. godine, uz sudjelovanje određenog broja karnevalista, sukladno epidemiološkim mjerama, ako to bude moguće. Ukoliko to epidemiološke mjere budu dozvoljavale sudionici finalnog mimohoda prodefilirat će užim centrom grada Rijeke.

Po završetku povorke na riječkoj Rivi jedinstvenim paljenjem pusta na moru, bit će označen  kraj „petog godišnjeg doba“ u gradu Rijeci. Očekivano, kao i uvijek do sada, Gradonačelnik će ponovo preuzeti ključeve Grada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime