ROŽATA S KOKOSOVIM MLIJEKOM

Rožata je fantastična i kad se umjesto kravljeg koristi kokosovo mlijeko - idealno rješenje za ljubitelje rožate koji ne podnose laktozu.

“Food session” smo prebacili u ljetni režim rada. To znači da će se recepti biti prezentirani isključivo u pisanoj formi. Ostalo sve ide po starom – što će reći da Srđana i dalje marljivo kuha i zapisuje i prenosi vam svoja znanja i ideje. A sada – nešto slatko!

” Lito ide mala a di si ti. , …” kako već ide ona pjesma, pa evo zabavljam se s ljetnim desertima. Svima znana rožata, rozata ili rožada, zapravo je poznata kao krem-karamel desert. No kod nas je upravo ovaj desert dosegao drugi nivo jer u samu kremu dodaje se liker od ruže – rosalin, pa od tuda i rožata – rosata.
Meni se  po glavi uvijek motaju neke preinake, te sam umjesto kravljeg iskoristila kokosovo mlijeko i pokazalo se kao pun pogodak. Zapravo, moja draga prijateljica ne podnosi laktozu, a velika je ljubiteljica rožate, pa se u mojoj kuhinji slozio jedan pravi dragulj. Kokosovo mlijeko je fantasticna zamjena za kravlje, a te se fine arome kokosa nevjerojatno stope s vanilijom, karamelom i nisam mogla odoljeti da je ne poslužim uz coulis od jagoda. Vidjet ćete da se u receptu koriste samo žumanjci, zato od preostalih bjelanjaka mozete složiti macaroonse.
No o tome sljedeći put, sad se bacamo na rožatu.

.
ROŽATA S KOKOSOVIM MLIJEKOM – SASTOJCI :
.
300 g šećera (200 g za karamel + 100 g za kremu), 1 l kokosovog mlijeka, korica limuna, vanilija, 8 žumanjaka, liker ruže, coulis od jagoda (ukuhane jagode sa secerom)

PRIPREMA:

1. 200 g sećera otopite na laganoj vatri i karamelizirate do jantarne boje, pazite da ne izgori
2. U pripremljene posudice razdijelite karamel taman da pokrije dno
3. Zagrijte kokosovo mlijeko, sa 100 g šecera, vanilije i korice limuna do točke vrenja, te skinite s vatre i procijedite od ostatka limunove korice
4. Kad se malo ohladi dodajte žumanjke i rosalin – liker ruže, te smjesu raspodijelite po zdjelicama
5. Stavite zdjelice u pleh s vodom ( da stvorite bagna marie ) te pecite 45 min na 150 ‘C
6. Rashladite u hladnjaku i drugi dan je pažljivo izokrenite kad je poželite servirati uz fini coulis od jagoda

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime