DVIJE KONCERTNE VEČERI ZA OPERNE SLADOKUSCE

 

“Nessun dorma” – najljepše operne arije i dueti

Gala koncerti najljepših opernih arija i dueta pod nazivom “Nessun dorma” kao i premijerna izvedba nove verzije Händelove opere “Julije Cezar u Egiptu – iznova” najavljeni su na današnjoj konferenciji za novinare uz puno radosti izvođača, opernih solistica i solista riječkog HNK Ivana pl. Zajca zbog ponovnog nastupa s orkestrom i zbog, iako uz protuepidemijske mjere, zajedničkog povratka pred publiku.

Koncerti „Nessun dorma“ će se, pod ravnanjem talijanske dirigentice Beatrice Venezi, održati u četvrtak i subotu, 23. i 25. srpnja 2020. na Trgu riječke rezolucije s početkom u 21 sat.
Uz Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor nastupit će prvakinje i prvaci riječke Opere Kristina Kolar, Anamarija Knego, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Domagoj Dorotić, Robert Kolar i drugi solisti te posebna gošća, počasna članica ansambla riječke Opere Diana Haller.

Dirigentica Beatrice Venezi

Beatrice Venezi

Maestra Beatrice Venezi, jedna od najistaknutijih dirigentica u talijanskom opernom svijetu, izrazila je posebnu sreću što nakon nekoliko mjeseci može ponovno stati pred orkestar i to upravo u Rijeci. Uz to je naglasila kako će ovi koncerti poslati posebnu poruku, poruku ponovnog susreta solista i orkestra, ponovnog susreta s publikom, uopće susreta s drugim ljudskim bićem te vratiti barem dio one dimenzije koju smo izgubili proteklih nekoliko mjeseci.

Mezzosopranistica Diana Haller je, također govoreći o razdoblju karantene zbog pandemije, istaknula koliko je opernim pjevačima važno nastupati s orkestrom pred publikom, a uz strogo pridržavanje mjera i preporuka.
„Nakon što tri mjeseca nismo radili, ovi su nam koncerti posebno važni. Mogli smo, doduše, vježbati sami, ali to je kao trčati bez cilja. Posebno veseli što će koncerti, uz velike mjere opreza,biti održani na otvorenom, na Trgu Riječke rezolucije gdje je sjajna akustika. Sigurna sam da i publika osjeća potrebu za povratkom kazalištu i operi što se posebice vidjelo u Italiji.“

Riječka sopranistica Anamarija Knego je dio konferencije na kojoj se govorilo o skorašnjim koncertima „Nessun dorma“ zaključila izjavom „kako treba pustiti glazbi da govori jer je to ono što nam svima sada najviše treba“.

Nova verzija “Julija Cezara u Egiptu”

Najavljujući pak premijeru nove verzije Händelovog “Julija Cezara u Egiptu”, dramaturg i redatelj Marin Blažević publici je obećao vizualni spektakl i estetski užitak.

„Posebni uvjeti bili su poticaj za izmjene u scenografiji i svjetlu, a ono što je još važnije jest činjenica da su četiri godine koje su protekle od prve premijere toliko utjecale na koncept predstave da je u konačnici riječ o novoj, a ne obnovljenoj opernoj predstavi, posebno u dramaturškom i redateljskom segmentu“, rekao je Marin Blažević i pojasnio kako je nova verzija opere tzv. Savonlinna verzija zapravo nastala za gostovanje na prestižnom europskom Savonlinna Opera Festivalu koji je zbog pandemije odgođen za ljeto sljedeće godine, kada će se ova opera izvoditi u dvorcu uz jezero.
U ulogama Julija Cezara i Kleopatre ponovno ćemo gledati i slušati Dianu Haller i Anamariju Knego, a solističkoj ekipi prvi put će se pridružiti Dubravka Šeparović Mušović u ulozi Cornelije te Michaela Selinger u ulozi Sesta. Izvedbom će ravnati maestro Ville Matvejeff.

Promocija  CD-a “Nikola Šubić Zrinjski”

Na kraju je najavljena je i promocija međunarodnog  CD-a “Nikola Šubić Zrinjski” u izvedbi Opere HNK Ivana pl. Zajca u izdanju Classic Produktion Osnabrück (CPO) u subotu, 25. srpnja na Trgu Riječke rezolucije u 21 sat kada će ga predstaviti muzikologinja i glazbena kritičarka Bosiljka Perić Kempf.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime