Ako netko zna sa slasticama onda su to francuzi, u svojoj punoj kompleksnosti i jednostavnosti. Nebrojeni komplicirani francuski recepti za kolače u startu nas preplaše, no ako svladamo dobre osnove postajemo pravi ovisnici o francuskom slastičarstvu. S druge strane pak  imamo obilje jednostavnih francuskih klasika, a clafoutis je upravo jedan od njih. I zamislite, najbolji je dok je topao, što je prava rijetkost kod kolača. Dakle, prava poslastica za nestrpljive.

Ovo nije još jedan u nizu biskvita, njegova tekstura je sočna, lagana i više nalik pudingu  jer koristimo minimalne količine brašna. I savršen je u bilo kojoj kombinaciji voća, a najčešće se priprema s višnjama. Ovaj put izabrala sam meni omiljene marelice.

Vrijeme od marelica je kratko i voli ih svatko, no na kraju najčešće završe u marmeladama. Zato ih u njihovoj kratkoj sezoni nastojim uvrstiti u čim više receptura, a ljeto je prava prilika za voćne i lagane kolače. Zato – ne bojte se francuskih kolača, već prionite na posao i pecite!

CLAFOUTIS ( klafuti ) S MARELICAMA – SASTOJCI :
500 g marelica, 4 jaja, 70 g šećera, 70 g maslaca, 250 ml kokosovog mlijeka, 100 g brašna, vanilija, tonka, malo soli, korica i sok naranče, šećer u prahu za posipanje.

PRIPREMA :

  1. pleh dobro namažite maslacom i krupnim šećerom
  2. marelice prepolovite i izvadite koštice
  3. otopite maslac i zagrijte kokosovo mlijeko
  4. jaja, šećer, vaniliju, naribanu tonku, sol, sok i koricu naranče dobro umutite
  5. dodajte brašno, otopljeni maslac i kokosovo mlijeko
  6. marelice položite u pleh i zalijte smjesom
  7. pecite na 180ºC otprilike 30–40 minuta
  8. pečeni clafoutis još topao dobro posuti šećerom u prahu
  9. jesti dok je topao, ali ne i vruć

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime