Kupari

Kupari – Donji, Srednji, Gornji, tri zaseoka nizvodno od izvora Kupe. Goranske rijeke s velikim “K”. Ne zbog pravopisa. Nego zato jer gorska kraljica koja se  na samom izvoru izgledom svojim čini poput smaragdnog jezera. A kad se čovjek opijen ljepotom zagleda u njega, ne vidi je li ljepše ono što je u njemu ili ono što u njemu zrcali. Priroda ovdje nije štedila na ljepoti. Stoga ju u toplijem dijelu pohodi mnogo izletnika, šetača, planinara.

Nekoliko je puteva koji vode do izvora Kupe, a mi ćemo se pozabaviti prilazom preko Kupara. Po izlasku iz Gerova u pravcu Čabra treba u Malom Lugu skrenuti desno u smjeru Zamosta. Nakon otprilike tri i pol kilometra treba skrenuti desno. Lijepo je obilježeno i nema drugih skretanja, ali treba pripaziti, nije da će vas putokaz “ubosti u oko”. Do Kupara se dolazi nakon još  četiri i pol kilometra vožnje uskom i zavojitom, ali odlično održavanom cestom. Kada usred šume dođete do lijepo označenog parkirališta – to je to, stigli ste u Donje Kupare.

Obitelj Turk

U Donjim Kuparima žive jedini stalni stanovnici. Ostale kuće u sva tri zaseoka pripadaju vikendašima, njih desetak. Malu i složnu obitelj čine Josip Turk, njegova supruga Helena i četveromjesečna kći Klara. Pridruženi četveronožni član je Rexo. Neka “dobra” duša ga je ovdje ostavila, a Turkovi su ga prihvatili kao svoga.

Obitelj Turk – Josip, Helena, Klara i Rexo

U ljetno doba godine u Kupare se lako zaljubiti, to je gorski raj na zemlji. U zimskom dijelu godine zasigurno je život oštriji i teži, jer zima se u Gorskom kotaru ne šali.

Obitelj Turk ovdje razvija turističku ponudu. U svojoj prekrasnoj kući imaju nekoliko soba za iznajmljivanje, a pri kraju su i radovi na kućici na drvetu smještenoj u borovom šumarku na samoj obali Kupe. Imaju ovce i koze. Rekli bismo, kombinacija tradicionalnog goranskog načina života i suvremenih trendova. I da ne zaboravimo, svi Gorani imaju nekakvog posla s drvima, ako ništa drugo – barem za ogrjev.

Rodna kuća rijeke Kupe

Od Donjih, preko Srednjih i Gornjih Kupara do izvora Kupe potrebno je nešto više od sat vremena hoda, oko četiri kilometra. Ako se volite slikavati uz put, trebat će vam i više. Prizori koje Kupa putem nudi su kao iz nekog dokumentarca, priroda u svom najboljem izdanju. Osim što je oku ugodna, Kupa je i jedna od ribičkih meka u ovom dijelu Europe. Ribiči koji svako toliko, pod punom “ratnom” spremom, zadovoljavaju svoju strast stojeći pod podnevnim suncem u vodi temperature 7 C čest su prizor.

Gornji Kupari – Rodna kuća rijeke Kupe

U Gornjim Kuparima nalazi se i “Rodna kuća rijeke Kupe” koja je i mjesto na kojem se plaća ulaz u Nacionalni park Risnjak. Ovdje je ujedno i najbolje mjesto za odmor i okrjepu u hladu. Ljubazni djelatnik parka može vam ponuditi hladno pivo, mineralnu vodu ili ledeni čaj. Pivu preporučamo pri povratku.

Krenete li uzvodno od Gornjih Kupara, do izvora vam je preostalo dvadesetak minuta hoda. I Kupa u djevičanskom dijelu svoga toka. Bez puno riječi, jednom u životu ovo mjesto treba posjetiti svatko tko ima dvije zdrave noge. Preporuka je uzeti dobre cipele, put nije težak, ali nije baš za šetnju u japankama.

Izvor rijeke Kupe

Izvor Kupe je kao jezero. Atraktivni brzaci nalaze se nizvodno, ovdje možete odmoriti dušu. Meditativno. Sakriveno u šumskoj uvali i okruženo strmim šumskim padinama ovo je mjesto zaklonjeno od pogleda. Onako, kao neko okupljalište za šumske vile kad svi došljaci odu svojim putem. U mirnoj površini vode zrcali se sva ljepota šumske raskoši. Kupa – kraljica rijeka.

PROČITAJTE JOŠ JEDAN PRIJEDLOG ZA IZLET U GORSKI KOTAR: VRAŽJI PROLAZ

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime