Mala Učka – atraktivna za vikendaše ali ne i kao mjesto za život

Prema službenim podacima Mala Učka je gotovo prazno mjesto, sa svega jednom ovčarskom obitelji koja tu obitava za vrijeme kvalitetne ispaše. No, vikendom ovdje zna biti vrlo živahno. Nekoliko se kuća obnavlja, neke su obnovljene. A može se zateći i solidan broj posjetitelja, šetača, planinara. Ajmo reći, s vremena na vrijeme selo duhova.

Mala Učka najviše je ruralno naselje u Istri, smješteno podno Vojaka na 995 metara nadmorske visine. Nastala je na starom putu koji je spajao Istru s obalom Kvarnera.

Nekad je u Maloj Učki živjelo 130 stanovnika; petnaestak obitelji, koji su se zvali Učkari, bavili se stočarstvom i bili poznati po dobrom siru. Učkarski i ćički sir baština su koja svoje korjene vuče iz rimskih vremena. Receptura po kojoj se danas pripremaju malo se razlikuje od zapisa koji opisuju proizvodnju tvrdog sira u rimska vremena.


Teška ratna stradavanja Učkara i iseljavanje

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, točnije 30. travnja 1944. godine, Nijemci su do temelja spalili selo. Gorjele su obiteljske kuće i gospodarske zgrade, cijelo je mjesto sravnjeno sa zemljom, a stanovnici su deportirani u Istru, Trst, Njemačku i Austriju. Tijekom ratnih zbivanja živote su dala čak 22 Učkara, moglo bi se reći – iz svake kuće po jedan. Najveći poslijeratni broj stanovnika bio je 94, prema popisu iz 1953. godine

Na popisima stanovništva od 1971. do 1991. Mala Učka bila je bez stanovnika. Selo je i u takvom stanju ostalo dovoljno slikovito da ga se 1976. godine upiše u Registar nepokretnih spomenika kulture kao zaštićenu ruralnu cjelinu.

Šarolikost flore i pejzažna ljepota reljefa i krajolika s ruralnim kvalitetama naselja okruženog stijenama i pašnjacima predstavljaju izuzetnu prirodnu vrijednost. Od Vele do Male Učke vodi cesta čije je asfaltiranje dovršeno 2018. godine.


Tekuća voda i administrativno seljakanje

Mala Učka je 1912. godine iz snažnih izvora vode koja se nalaze  iznad sela dobila tekuću vodu, istovremeno kad i Opatija. Poslijeratne godine bile su posebno teške Učkarima zbog čega su mnogi odselili. 1956. godine izgradnjom televizijske antene na Vojaku i Mala Učka je dobila električnu struju. 1993. godine podijeljena je na Gornje i Donje selo. Donje Selo uvršteno je pod naselje Grabrova. 2007. godine Donje selo ponovno je vraćeno u okvire naselja.

PROČITAJTE PRETHODNU REPORTAŽU O SELIMA DUHOVA: VELI I MALI TRŽIĆ

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime