Kuhajmo zajedno

Vjerujem da su mnogi od vas u ovom periodu samoizolacije provodili vrijeme s djecom od 0-24 h.

U tom vremenu mogli smo malo bolje opet upoznati sebe, svoje partnere a i svoju djecu, koja na kraju samo žele provesti kvalitetno vrijeme s nama. Da, nekad to nije jednostavno.
No, ako je i vaša čaša uvijek polupuna kao i moja, onda to znači da vam djeca u ovim trenutcima mogu biti najbolji mogući saveznici. Saveznici koji jedva čekaju naučiti nešto novo i biti prisutni akteri u obavljanju čak najbanalnijih radnji u kućanstvu. A  za mnoge kuhanje je jedna od tih radnji.

Uvijek sam na neki način nastojala pristupiti kuhanju sa svog kreativnog izvora, no ponekad mi se zna desiti da zbog nedostaka vremena i energije “odrađujem” taj dio, jer svi mi radimo,  jako puno sati, često vrlo stresno, nismo stigli nabaviti adekvatne namirnice ( jer nam nedostaje tog vremena)..i tako dalje, da ne nabrajam.

I evo, stigla su nova pravila igre, vremena imamo i napretek; imamo jedni druge i svo to vrijeme jedni s drugima. I jedemo. I kuhamo. I pospremamo nakon toga. Gdje ćete bolju priliku nego da sada aktivno uključite djecu u sve te aktivnosti. Nemojte se obeshrabriti prolivennim, zamazanim, isprljanim… dozvolite djeci da budu vaši saveznici u ovom dragocjenom vremenu koje imamo.

Proljeće nas je pomalo izvuklo iz četiri zida, pa ako imate priliku provesti vrijeme u prirodi, može vam se posrećiti i da uberete ručak. Evo, prije par dana proveli smo predivno popodne na našoj Učki, uz prijatelje i životinje, te prepune livade medvjeđeg luka. Dakle, obožavam ga.

Ne samo što je zdrav, nego cijeli proces da nas to divlje bolje izvuče u prirodu i u nama pobudi primarne instinkte sakupljanja i branja hrane, a onda još pripreme i uživanja u tim plodovima.

Pesto od medvjeđeg luka – recept za dulje uživanje

Iznova se uvijek čudim kako je priroda savršen sustav. Naime, u hladno zimsko vrijeme naše tijelo traži visoko energetsku hranu, masno, slatko… a onda dođe proljeće te nam podari sve to divno zeleno bilje koje nam pomaže da osvježimo, očistimo i regeneriramo organizam.

Medjeđi luk je najzdraviji u svježem stanju, možemo da dodati salatama, namazima, pašti, rižotu, varivima, ribi, mesu, … no zbog vrlo kratke sezone (travanj-svibanj) ja nekako najviše volim napraviti pesto, u teglice – pod ulje, tako može dugo potrajati u zamrzivaču. Pa ako se još niste ulovili u koštac s pestom, stiže recept i uživajte s njim na milijun načina.

SASTOJCI : maslinovo ulje, medvjeđi luk, sjemenke suncokreta, naribana korica limuna, naribani parmezan, sol, papar

PRIPREMA :

  1. Na suhoj tavi tostirajte sjemenke suncokreta
  2. U blender natrgajte medvjeđi luk i dodajte sjemenke
  3. Naribajte parmezan i koricu limuna
  4. Posolite i popaprite
  5. Maslinovog ulja stavite koliko pita
  6. Izblendajte, smjesa ne smije biti suha, a ni premasna

Skuhajte neku duguljastu tjesteninu, dodajte pesta taman da se poveže i uživajte.

Mi smo ovaj put u kombinaciju dodali i dimljenog lososa u jer ga jako volimo i lijepo izgleda na fotografijama, no savršeno funkcionira i bez.

PROČITAJTE PRETHODNI RECEPT SRĐANE JEVTIĆ:

MORSKI PAS U CORNFLAKESU I CIMICE S PIREOM OD CVJETAČE

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime