Kruh je svakodnevna potreba. U vrijeme kada ne treba izlaziti iz kuće za svaku sitinicu dobro je sam napraviti stvari – koje možeš. Ovo je recept za kruh kakav najčešće radim. Nisam neki precizan tip i volim eksperimentirati. Već se duže vrijeme bavim kruhom, a ovo mi je jedna od najpraktičnijih varijanti. Uglavnom, sve sastojke mjerim otprilike. Kako biste se lakše snašli napisati ću vam i neke normative.

  • 3 čaše brašna – 2 dl x 3 (kombiniram pola integralno i pola bijelo pšenično)
  • tanka fetica kvasca
  • čaša vode – 1 dl
  • dvije žličice soli

U čaši mlake vode rastopimo komadić kvasca iz zamrzivača tako da samo ostružemo komadić. U posudu miksera stavimo brašno i sol. Uključimo mikser i ulijemo vodu. Miksamo oko pola sata dok tijesto ne postane homogeno i takvo da se ne lijepi za posudu. Ako vidite da je premalo vode dolijte još, ali polako da ne ulijete previše. Ukoliko je tijesto ljepljivo dodajte brašna, ali isto u malim dozama, postepeno. Nakon pola sata miksanja izvadimo tijesto i još malo razmjesimo na ruke. Namočimo krpu i umotano tijesto i stavimo u hladnjak da se na hladno gotovi dva dana (ovo koje vidite bilo je tri dana u hladnjaku).

Kad tijesto izvadimo pažljivo ga odvojimo od krpe, oblikujemo i namažemo brašnom. Pustimo ga na sobnoj temeraturi da se diže dok se pećnica ne zagrije na temperaturu od 220 C. Tijesto je vani oko 20 min. Na dno pećnice stavimo posudu s vodom kako bi u peći bilo dovoljno vlage za kruh. Na tavu po kojoj prethodno pospemo malo brašna položimo tijesto i  stavimo ga u pećnicu. Svakih 10 min spuštamo temperaturu za 10 stupnjeva dok se temeratura pećnice ne spusti na 180 C. Na toj temperaturi kruh peče se još 20 minuta. Kad je kruh ispečen izvadimo ga i pokrijemo mokrom krpom i ostavimo 10 -15 minuta. Nakon toga kruh je gotov i dobar tek!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime