Dolovo ili Dolova je izumrli zaseok u općini Dobrinj na otoku Krku. Iako u naselju nitko ne živi više od 40 godina, i dalje se vodi kao službeno naselje općine. Ime mu dolazi od pojma “dol”, gdje je i smješteno. Zapisa o povijesti ovog zaselka gotovo i nema, uglavnom statistički podaci o broju stanovnika. Posljednjih godina postaje atrakcija za avanturistički nastrojene turiste kojima nije teško sići s glavnog puta i obilaziti mjesta poput Dolova.

Dolovo se nalazi 2 kilometra južno od Dobrinja, između sela Kras, od kojeg je udaljeno jedan kilometar, i Gostinjac do kojeg treba još kilometar i pol.  Do Dolova je najlakše doći cestom koja vodi iz Dobrinja prema Krasu te se kraj kapelice uz cestu skrene na makadamski put. Napušteni zaseok je smješten u udolini, okružen brdašcima i djeluje potpuno izolirano.

Tu su ruševine nekoliko starih, kamenih kuća te nekad obrađivani vrtovi, drmuni, pašnjaci i bujna šuma.

Smatra se da je selo staro. Spominje se 1780. g. kada je zajedno s obližnjim Gostinjcom imalo 128 stanovnika.

Prema službenoj statistici u Dolovu je 1880. g. živjelo 30 stanovnika. Interesantan je popis iz 1910. godine. Prema tom popisu broj stanovnika bitno iskače iz broja drugih popisa. Naime, prema njenu su 1910. g. u Dolovu  živjela 53 žitelja, a to je više nego dvostruko više od popisa iz 1900. g. kada je bilo 22 stanovnika, ali i od kasnijeg popisa, iz 1921. g kada je Dolovo imalo samo 14 stanovnika. Zatim slijedi postepeni pad: 1931. g. 15 žitelja, 1948. g. 9, 1961. g. 6 stanovnika te 1971. g. samo 4 stanovnika. To je ujedno i posljednji popis prilikom kojega je Dolovo još imalo stanovnike. Prema popisu iz 1981. godine u Dolovu nije više nitko živio.

POGLEDAJTE PRETHODNI ČLANAK:
NAPUŠTENO SELO CARI – MISTIČNO MJESTO KASTAVSKE ŠUME

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime