Liburnijska vrata

Liburnijska vrata su zbirka fotografija snimljenih na potezu od Medveje do Kastva. Autor Petar Kurschner tako polako zatvara krug po Kvarneru. Ostaje još Rijeka. Niz započet u Istri nastavljen je fotografijama vrata Cresa, Bakra te Krka, Lošinja i Raba.
U petom serijalu fotografija autor povremeno snima i vanjska, dvorišna vrata. Ponegdje se i u kadru pojavljuje i čovjek, kao dodatak glavnom motivu.

Kao posebna mogu se izdvojiti lovranska vrata s motivom”Mustaćona”, najživopisnija od svih dosad snimljenih. Riječ je o drvenom reljefu tamnoputog brkatog i bradatog muškarca s turbanom na glavi u luneti portala patricijske kuće na glavnom trgu lovranske starogradske jezgre. Smatra se kako je drveni reljef Mustaćona djelo riječke drvenorezbarske radionice majstora Mihovila Zierera. Zaglavni kamen ukrašen je reljefom grba s prikazom kule koja je danas u grbu Općine Lovran. Bočno od kamenog reljefa upisana je godina gradnje portala (1722.). I vratnice datiraju iz tog vremena.

Petar Kurschner započeo je sistematski fotografirati vrata 2007. godine i od tada to čini širom Hrvatske. Svi radovi, točnije njihov izbor, objedinjeni su u serijalu “Doors of Croatia”.

Pogledajte prethodnu galeriju fotografija: VRATA KRKA, LOŠINJA I RABA

Slijedi: Riječka vrata

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime