BICIKLISTIČKE STAZE – SREDNJOVJEKOVNIM GRADIĆIMA PODNO UČKE

RUTA: Mošćenička Draga – Mošćenice – Sveta Jelena – Brseč – Mošćenička Draga

Mošćenička Draga već više od jednog stoljeća privlači brojne goste na svoju rivijeru. Blaga mediteranska klima, romantična šetnica, prekrasne vile te nekoliko stotina metara duga plaža Sipar, koju smatraju najljepšim žalom Kvarnera, samo su neki od razloga zašto se mnogi vraćaju u Mošćeničku Dragu. Obronci Parka prirode Učka te iznimno atraktivni srednjovjekovni gradići Mošćenice i Brseč, potiču goste na sve više aktivnosti. Posljednjih godina, zahvaljujući trail utrkama, Mošćenička Draga postaje sve prepoznatljivija outdoor destinacija. Osim trkača, sve je više planinara, penjača, kajakaša, ronioca ali i biciklista. Nemali broj ljubitelja cestovnog bicikla koristi Mošćeničku Dragu za svoju ishodišnu točku prema Istri ili najvišem vrhu Učke – Vojaku.

Osim, cestovnih ruta preporučit ćemo vam i jednu koja osim asfalta, uključuje i dosta makadama i šumskog puta, a pružit će vam jedinstvene poglede na Kvarnerski zaljev.

Na obroncima Učke

Od rive u Mošćeničkoj Dragi krećete preko rotora u smjeru Mošćenica. Očekuje vas oko 2,5 kilometra uspona do gradskih vrata Mošćenica gdje ćete kratko predahnuti i zaviriti unutar zidina. Prošećite do crkve sv. Andrije, okrjepite se na špini pored crkve vodom za koju legenda kaže da ima energetska svojstva zahvaljujući mitskom bogu Perunu. Posjetite također i etnografsku zbirku na samom ulazu u stari grad, gdje se i danas čuva zavidan broj tradicionalnih nošnji, alata, ukrasa i predmeta – svjedoke života naših predaka. Blizu same zbirke obvezno svratite i u Mošćenički toš, mlin za masline, star oko tri stotine godina i simbol ovog srednjovjekovnog grada.

Nakon upoznavanja baštine Mošćenica nastavljate se uspinjati sljedeća 3 kilometra do Svete Jelene gdje nakon Konobe Slamnjaki najprije skrećete desno, a nakon 500 metara lijevo na makadamski put. Slijedi lagano spuštanje po kombinaciji grubljeg makadama i šumskog puta, a vegetacija se mijenja od makije, preko crnogorične šume sve do stabla pitomog kestena. Pri tom vam se svako toliko otvaraju vidici na Brseč, otoke Cres i Lošinj. Nakon 5 kilometara spuštanja, očekuje vas još jedan malo zahtjevniji kilometar dug uspon, a potom i spust do Zagore gdje preporučamo posjetiti atelje akademskog kipara Ljube de Karine. Od Zagore se spuštate po glavnoj prometnici do još jednog srednjevjekovnog bisera – Brseča. Obiđite Kaštel, staru jezgru Brseča oko koje se kasnije razvilo naselje, prisjetite se “Začuđenih svatova” Eugena Kumičića čija se rodna kuća nalazi u Brseču i nikako se ne propustite provozati do crkvice sv. Marije Magdalene izgrađene na hridi koja vas neće ostaviti ravnodušnim.

Od Brseča nastavljate voziti glavnom prometnicom 10 km do cilja u Mošćeničkoj Dragi.

Na plaži sipar

 

Startna točka: Mošćenička Draga (riva)
Ciljna točka: Mošćenička Draga (riva)
Dužina km: 25 km
Ukupni uspon m: 550  m
Najviša točka m: 400  m
Najniža točka m: 0 m
Fizička zahtjevnost: 3/5
Podloga:  30 % makadam, 70 % asfalt
Kategorija: MTB

(autor fotografija: Bojan Šenkinc, Promotiv Travel Outdoor)


 

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime