BICIKLISTIČKE STAZE – PUTEVIMA WINNETOUA

 

RUTA: Fužine – jezero Bajer – špilja Vrelo – kaubojsko selo Roswell – Vrata – Fužine

Gorski kotar privlači tišinom stoljetnih šuma, bogatstvom kraških špilja i stijena, ljepotom jezera i rijeka te mirisima i okusima gorja. Koloristična jesen pravo je vrijeme za upoznavanje okolice Fužina na dva kotača.

Davne 1898. godine putopisac Dragutin Hirc je zapisao: „… Nema u domovini kraja gdje bi se na malenu prostoru izticale tolike zanimivosti, kao upravo oko Fužine. Malo ima krajeva i u stranim zemljama, gdje ti krasote leže kao na dlanu. Okolica Fužina predivna je, ona je pravi tip alpinskoga kraja. Okružena je visokim briegovima, koje pokriva šuma crnogorice, ima tu jelvika,… ima gorskih luka i laza, livada najbujnijega planinskog i alpinskoga cvieća, ima potoka, potočića, vrelašca, dolina, prodola, polja, ima vidika koji ti do kraja razplamte dušu, ima puno, puno toga i kićeno je odielo, što ga Fužina nosi i njime se ponosi.“

Započnite avanturu jutarnjom kavom i štrudlom od borovnice u hotelu Bitoraj što će vam biti dobar poticaj za start na uzbudljivu rutu Winnetou-a. To znači da ćete obići lokacije na kojima je snimljen novi nastavak popularnog serijala iz 70-ih.

Obalna staza uz jezero Bajer

Ruta vas najprije vodi preko brane atraktivnom stazom uz obalu jezera Bajer koje je izgrađeno pedesetih godina prošloga stoljeća, u nekadašnjoj dolini rijeke Ličanke. Prosječne je dubine od 2 do 7 metara te je pogodno za vožnju čamcem, kanuom, kajakom kao i za surfanje.

Na drugoj obali jezera nalazi se špilja Vrelo, koju zbog svoje ljepote često nazivaju ‘Postojna u malom’. Zastanite i obiđite ovu jedinstvenu atrakciju, bogatu špiljskim ukrasima. Špilja je dugačka 300 metara, a osobitu vrijednost i atraktivnost daje joj voda – gorski izvor i ponor u špilji.

Kaubojsko selo Rosswell

Nakon špilje nastavljate makadamskom stazom iznad jezera prema Rosswelu – pravom western gradiću gdje ćete se poput pravih jahača zabaviti na lokacijama snimanja filma Winnetou.  U gradiću obiđite saloon, šerifov ured, pivnicu, sudnicu, kapelicu s grobljem i ostale stambene zgrade izgrađene za potrebe filma.

Makadamskom cestom vratit ćete se prema selu Vrata te uz jezero natrag u centar Fužina gdje možete degustirati vrhunske goranske delicije. Kušajte gulaš od divljači s njokima, domaće kobasice s kupusom, krumpirove police sa slaninom te neizostavne štrudle i kolače od šumskog voća. Dobar tek!

P.S. Ukoliko nemate svoj bicikl, možete ga iznajmiti u samom centru Fužina – AlpiRent

Obiteljska idila uz jezero Bajer

 

Startna točka: Fužine (centar, parking uz benzinsku postaju)
Ciljna točka: Fužine (centar)
Dužina km: 21 km
Ukupni uspon m:  250 m
Najviša točka m: 890 m
Najniža točka m: 730 m
Fizička zahtjevnost: 2 /5
Podloga: 80 % makadam, 20  % asfalt
Kategorija: TREKKING

Link za download: https://www.bikemap.net/en/r/5358701/

(autor fotografija: Bojan Šenkinc, Promotiv Travel Outdoor)


 

PROMOTIV TRAVEL OUTDOOR

Promotiv Travel Outdoor je turistička agencija specijalizirana za programe aktivnog odmora, posebice biciklističke i pješačko-planinarske programe, a na tržištu djelujemo nešto više od 3 godine. I prije  pokretanja turističke agencije, kada smo shvatili da se treba specijalizirati i usavršiti posebnu granu turizma, bavili smo se promocijom u turizmu, organizacijom evenata te turističkim i biciklističkim vođenjem grupa.  Tako se hobi i način života pretvorio u posao.

Usluge koje pružamo su raznovrsne: organizacija izleta i paket aranžmana, turističko vođenje, vođenje biciklističkih i planinarskih grupa, transfer bicikala, najam bicikala i GPS uređaja, osmišljavanje i kreiranje turističkih publikacija, organizacija i promocija sportsko-rekreativnih evenata, oglašavanje destinacija i turističkih proizvoda. Svakom klijentu pristupamo na individualan način čime nastojimo zadovoljiti njihove želje i potrebe. Želimo im ponuditi originalne turističke doživljaje temeljene na jedinstvenim resursima i atrakcijama destinacije.

Želimo staviti naglasak na destinacije koje su vrlo atraktivne, a neopravdano manje posjećene, kao što je planinsko zaleđe Kvarnera – subregija Gorski kotar i Riječki prsten.
Gost traži raznolike sadržaje u destinaciji, a spoj zelenog i plavog na tako malom području idealna je kombinacija za jedinstven doživljaj.

 

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime